Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize işlemlerinize nasıl başlayacağınızı sahip olduğunuz pasaport türü belirler. Seyahat edeceğiniz ülkenin pasaport kategorisini kontrol ederek TC devleti ile Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Amerika kıtası ülkeleri arasında vize muafiyeti anlaşmasının bulunup bulunmadığını kontrol etmeli ve vize işlemlerine bu bilgiler eşliğinde başlamalısınız. Elçilik ve konsolosluklar sizden seyahatinizden önce ülkenizdeki durumunuz hakkında bilgi veren evraklar isteyecektir. Bu evraklarla ilgili bilgiyi sitemizdeki “ülkeler” bölümünden öğrenebilirsiniz.
Neden Vize Merkezine Başvurmalıyım?
Neden vize merkezine başvurmalıyım sorusunun cevabı gideceğiniz ülkenin temsilcilikleri tarafından belirlenir. Türkiye’ de bulunan Schengen üye ülkelerine ait dış temsilcilikler kendi ülkelerine yapılacak kısa süreli Schengen vize başvurularının direk olarak konsolosluğa yapılmasını kabul etmemektedir. Schengen üyesi birçok ülkenin vize başvuruları -Macaristan, Slovakya, Slovenya, Norveç, Estonya, kısmen Almanya hariç- konsolosluk tarafından yetkili kılınmış başvuru merkezleri aracılığıyla kabul edilmektedir.
Vize İşlemlerine Ne zaman Başlamalıyım?
Vize işlemlerinize ne zaman başlayacağınız, vize işlemlerine başlama tarihi önemlidir. Her ülkenin vize işlemleri, vize prosedürleri ve vize uyum koşulları farklıdır. Yurtdışı seyahat tarihinizden en az 20- 30 gün önce başvuru işlemlerine, randevu işlemlerine ve vize işlemleri için gerekli evrakları organize etmeye başlamış olmalısnız. Ayrıca sitemizden konsoloslukların tatil günleri hakkında bilgi alabilir, vize başvuru talebinizi bu tarihlere göre programlayabilirsiniz.
Vize İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Vize işlemlerinin ne kadar süreceği gideceğiniz ülkeye ve prosedürlerine göre değişir. Vize Merkezi, bireysel başvurulara göre bu süreci oldukça kısaltmaktadır.
Multi Giriş Ne Demek?
Vize alınan ülkeden/bölgeden çıkış yapıldıktan sonra, geçerlilik süresi içinde o ülkeye ya da bölgeye istediğiniz kadar giriş yapabileceğiniz anlamına gelir.
Tek Giriş Vizesi Ne Demek?
Vize alınan ülkeye/bölgeye sadece bir kez giriş yapma hakkı anlamına gelir.
Çift Giriş Vizesi Ne Demek?
Vize alınan ülkeye/bölgeye bir kez giriş yapıldıktan sonra, ülkeye geçerlilik süresi içinde ikinci kez vize almaksızın giriş yapabileceğiniz anlamına gelir.
90 Günlük Vize Süresi Ne Demek?
Vize aldığınız ülkede ya da topraklarda (Schengen için) geçirebileceğiniz toplam sürenin 90 günle sınırlı olduğu anlamına gelir. O ülkede daha fazla kalmak için turist vizesi yeterli değildir.
Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Vize başvurusu gideceğiniz ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerine veya konsolosluk ile koordineli çalışan vize başvuru merkezlerine yapılabilir. Başvuru formumuzu doldurmak isterseniz yine sitemizden faydalanabilirsiniz.
Vize Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Vize alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda yardım almanız için vize danışmanlarımız her zaman hazır. Fakat lütfen seyahat edeceğiniz ülkenin vize koşulları hakkında bilgi sahibi olmadan ve vize işlemleri için gerekli evrakları öğrenmeden otel ya da uçak bileti rezervasyonu yapmayınız. Aksi takdirde seyahat planınız aksayabilir ya da gerçekleşmeyebilir.
Biyometrik Bilgi ve Parmak İzi Uygulaması Nedir?
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren tüm Schengen üye ülkeleri vize işlemlerinde bulunacak kişilerin parmak izi uygulaması ve biyometrik bilgilerinin ibrazını zorunlu kılmıştır. Bu sebeple vize işlemlerine başlarken parmak izi, elektronik imza ve başvuru merkezlerinde çekilmiş fotoğraflarınızı ibraz etmeniz mecburidir. Danışmanlarımız bu randevuları sizin adınıza almaktadır. Biyometrik bilgi ve parmak izi uygulaması sahte evrakların ve yasadışı düzenlenmiş kimlik bilgi ve belgelerin önüne geçmek amacıyla resmi merciler tarafından uygulamaya konulmuştur.
Vize Başvurularında Parmak İzi Uygulaması Ne kadar Süreyle Geçerlidir?
Vize işlemleri için biyometrik verilerini beyan etmiş kimselerin aynı ülkeye gerçekleştirecekleri vize başvuruları için daha önce bildirmiş oldukları biyometrik verilerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması halinde söz konusu bilgi kayıtları 5 yıl geçerli sayılacaktır.
Vize Kategorileri Neden Önemlidir?
Seyahat etmek istediğiniz ülkenin vize işlemleri için önce size uygun vize kategorisini belirlemeniz önemlidir. Çünkü ihtiyacınız olan evraklar bu bilgiye göre hazırlanacaktır. Böylelikle işlemlerinizin tamamlanma süreci kısalır.
Kapı Vizesi Nedir?
Kapı vizesi uygulamalarından yararlanmayı düşünüyorsanız söz konusu uygulamanın her ülke için geçerli bir uygulama olmadığını hatırlatmak isteriz. TC vatandaşlarının kapı vizesi uygulamalarından yararlanabilecekleri ülkeleri bu web sitesinin ''duyurular'' başlığı altındaki bölümünden ulaşabilirsiniz.
Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Pasaport çeşitleri işlevlerine göre düzenlenmiştir. TC Yeşil Pasaport (umuma mahsus), Gri Pasaport (hizmet), Siyah Pasaport (diplomatik) sahipleri AB ve Schengen üye ülkelerine gerçekleştirecekleri seyahatler için, yıl içinde 90 ikamet gününü ihlal etmemek koşuluyla vize işlemlerinden muaf tutulur. Yukarıda belirtilmiş pasaport kategorisine sahipseniz pasaportlarınızın geçerlilik sürelerini ve seyahat edeceğiniz ülkeyle Türkiye Devleti arasında vize muafiyeti durumunu yeniden teyit ederek seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.