Slovakya Avrupa Birliği’ne katıldığı 2004 yılından bu yana vize konusunda değişiklik yaparak Schengen adı verilen vize uygulamasına geçmiştir. Bu Slovakya vizesinin çok girişli olması Schengen vizesi geçerli olan Avrupa Birliği ülkelerini gezme imkânı sağlamaktadır. Slovakya vize başvuruları İstanbul Slovakya Başkonsolosluğu‘na ya da Ankara Slovakya Büyükelçiliği’ne yapılmaktadır.
Slovakya ülkesine yapacağınız ziyaretin amacına göre Slovakya Turistik Vize, Slovakya Ticari Vize ve Slovakya Aile, Akraba ve Arkadaş Ziyareti Vize başvurularından biri ile işlemde bulunabilirsiniz.
Resmi pasaport hamili vatandaşlarımız, Slovakya’ya yapacakları 3 aya kadar ikamet süreli turistik seyahatlerinde vize muafiyetine sahiptirler. Umuma mahsus pasaport hamili T.C. vatandaşlarının Slovakya’ya seyahatlerinde Slovakya Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Slovakya’nın benimsediği vize rejimine göre umuma mahsus pasaport hamili yabancılara verilen kısa süreli vizenin toplam süresinin 6 ayda 90 günü geçmemesi öngörülmektedir.
Slovakya vize işlemleri için ihtiyacınız olan gerekli evrak listesine ve Slovakya vize başvuru formuna sitemizden ulaşabilirsiniz. Vize prosedürünün uzun ve zahmetli süreciyle uğraşmak istemiyorsanız, Vize Merkezi’nin Slovakya vize işlemleri departmanı profesyonel yaklaşımı ile ziyaret önceliklerinize uygun şekilde başvurunuzu yapacaktır. Slovakya vize başvuru dosyanızı titizlikle hazırlayarak, vize işlemlerinizin sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Slovakya Devleti, T.C umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Slovakya’yı ziyaret edecek kişilerin bu ülkeyi ziyaretlerinden önce vize almaları gerekmektedir. Slovakya Avrupa Birliği üye ülkelerinden biridir ve Schengen anlaşmasına dahildir. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi kişiler Slovakya’ya seyahatlerinden önce vize almalıdır.
Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen anlaşmasına göre 90 günü aşmamak koşuluyla Slovakya’ya seyahatlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin Slovakya’ya giriş yapabilmeleri için Slovakya vizesi almaları gereklidir.
Slovakya’ya kısa süreli ziyaretler için vize başvuru işlemleri, Slovakya Konsolosluğu, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Slovakya vize başvuru işlemleri için gereken evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı, Slovakya vize başvuru formu tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Vize Merkezi, Slovakya vize başvuru işlemlerinizi sizin adınıza takip etme yetkisine sahiptir. Vize Merkezi Slovakya vize işlemlerinde deneyimle müşteri temsilcileriyle danışmanlık hizmeti vermektedir. Vize Merkezi Slovakya vizesi başvuru sürecini titizlikle ele alarak ihtiyacınız olan vizeyi almanızda yardımcı olmaktadır. Slovakya Konsolosluğu Slovakya vizesinin sonucu hakkında karar verme yetkisine sahip tek makamdır.
25 Eylül 2015 yılından itibaren geçerli olmak üzere Slovakya vize başvurusunda bulunan kişilerin biyometrik veri işlem kaydı yaptırmaları gereklidir. Bütün ülkelerin dahil olduğu biyometrik veri sistemine son 5 yıl içinde kayıt yaptıran kişiler için yeniden biyometrik veri merkezine gitmelerine gerek bulunmamaktadır.
Slovakya vize türleri; Slovakya turistik vize, Slovakya ticari vize, Slovakya aile ve arkadaş ziyareti, Slovakya öğrenci vizesi, Slovakya kültürel sportif konferans vizesi dahil tüm vize kategorilerinde 90 güne kadar kısa süreli seyahat için vize başvurusu yapılabilmektedir.
Slovakya vizesi için gereken evrakların başvuru sahibinin gerçekleştireceği seyahatin amacına, seyahat masraflarını destekleyen mali kaynağa ve başvuru yapan kişinin Türkiye’ye geri dönmesini gerektiren bağları kanıtlayan evraklar olmalıdır. Slovakya vize işlemlerinin eksiksiz, tam ve olumlu yürütülmesi halinde 10-15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak Slovakya Konsolosluğunun yoğun olması, resmi tatil günlerine denk gelmesi göz önünde bulundurularak seyahat planının aksamaması için seyahat tarihinden en az 15 gün önceden başvuru işlemlerinin başlatılması gereklidir.
Eğer başvuru sahibi18 yaşın altındaysa bir ebeveyni ile seyahat edecekse seyahate katılmayan ebeveyninin noter tasdikli muvafakatname alması gereklidir. Seyahat eden ebeveyn evli değilse veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisinde ise bu şart geçerli değildir.
Slovakya vize başvurusu yapmak için hazırlanan dosyada seyahat planını kapsayan bir dilekçenin olması gerekmektedir. Bu dilekçede seyahat ile uyumlu tarihlerin belirtilmesi istenmektedir. Eğer başvuru sahibi çalışıyorsa işyerinin antetli kağıdına imza sirkülerinde imzsı bulunan yetkili tarafından yazılan ve imzalanan bir yazı eklenmelidir. Şirket yazısında seyahat planının ve tarihlerinin yazılması gerekmektedir.
Slovakya vize başvuru işlemlerini değerlendiren ve sonuçlandıran tek yetkili makam Slovakya Konsolosluğu ve Slovakya Büyükelçiliği’dir. Konsolosluk gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibinden ek evrak isteyebilmektedir. Bu nedenle başvurunun değerlendirilmesi uzun sürebilmektedir.
Slovakya Dışişleri Bakanlığı tarafından gidilecek olan ülkede bulundukları kentin görevli kişileri ile iletişimde bulunarak kendisi için öngörülen görevleri yerine getirmek üzere atanmış kişilere konsolos denir. Konsoloslar bulundukları kentin büyüklüğü ve ticari niteliği temel alınarak başkonsolos, konsolos ve konsolos yardımcısı olarak hizmet veririler.
Slovakya Konsolosluğu, konsolosluk çalışanları diplomatik temsilci özelliğine sahip değildirler. Resmi olarak diplomatik görevlere atanan kişiler dışında kalanlara diplomatik ayrıcalık tanınmaz. Ancak görevleri durumunda bürokratik ve adli konularda belli ayrıcalıklara sahip olurlar. Konsolosluk binalarının dokunulmazlıkları bulunmaktadır.
Lütfen Dikkat!
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından yayınlanan duyuruda, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren yapılacak Slovakya Schengen vizesi müracaatlarında parmak izi alınmaya başlanacağı bildirilmiştir. Haberin devamı için...